8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes az articsókáról

Az articsóka hazája a Földközi-tenger melléke, Görögország, Portugália és Izrael a legfontosabb exportőrök. A bogáncshoz hasonló növény szép virágfészke dísznövényként is dekoratív lehet a lakásban, és olyan magasra nőhet, hogy eléri a mennyezetet. A begyűjtését röviddel a virágzás kezdete előtt végzik.

Az articsóka fészkes virágzatának pikkelylevelei bimbónak látszanak. Legszebb a kinyílt virágzat „dús feje”, amely ragyogó kék színű. A mediterrán országokban, mint például Dél-Francia-országban, a zöldségpiac articsóka nélkül elképzelhetetlen!

Kedvelt étel a Földközi-tenger térségében: Fészektányérját vagy a pikkelylevelek belsejét eszik meg.

A májra és az epére hat

Az articsókában lévő epehajtó anyagok fokozzák a májsejtek epesav-elválasztását. Növelik a koleszterin kiürítését a májból, és gátolják benne a koleszterin szintézisét. Ilyen módon végül is csökkentik a vérben a zsírok szintjét.

A hányinger, teltségérzés és puffadás gyakran az elégtelen májműködés következménye: Az articsóka kedvezően befolyásolja ezen tüneteket Is.

Hatóanyagai

Gyógyászati jelentőségét elsősorban fő hatóanyagának, a cinarinnak köszönheti. Kevés olyan növény akad, amelyben ilyen bőségesen lenne ebből a biológiailag aktív anyagból, amely a sejteket megfiatalítja, védi a májat, és fokozza az epekiválasztást a májban. A keserű cinarin csökkenti ezenkívül a koleszterinszintet, és megelőzi az epekőképződést.

Az articsóka bőségesen tartalmaz még különféle vitaminokat (karotint, B-vitaminokat, C-vitamint), továbbá vasat és magnéziumot.

Vitamintartalma ugyan alacsonyabb, mint sok más zöldségé, de kárpótol bennünket gyógyhatású keserű anyaga, a cinarin!

Biológiailag aktív anyagai miatt sok év óta használják ezt a növényt számos, túlérzékenységgel járó betegség és panasz ellen. Megfigyelték:

  • segítheti az epekiválasztást,
  • articsókával támogatható a máj egészsége,
  • akadályozhatja az epekőképződést,
  • megfiatalító hatású az egész szervezetre,
  • csökkenheti a koleszterinszintet,
  • szabályozólag hat a vércukorszintre,
  • jót tesz az emésztésnek,
  • gyulladásgátló hatású.

Articsóka, a mutatós zöldség:

Az articsóka erőteljes növény, dúsan leveles tőlevél-rózsával a talaj felett. Biológiailag nagy aktivitású anyaga nem annyira a széles levelekben van, hanem a húsos virágzati levelek belső, legízletesebb részeiben koncentrálódik.

Az articsókabimbók fehér, zöld vagy ibolyaszínűek, és csak rövid ideig tárolhatók. A nagyobb fajták Izraelből származnak, vagy Bretagne-ból, a kisebbek más déli tájakról, illetve a Földközi-tenger térségéből (Balkán, Törökország, Spanyolország).

Az articsókát ládákba szedik, és csak az erős, feszes darabjait szállítják el. Minőségileg azok a bimbók a legjobbak, amelyek elég nagyok, gömbölydedek, zöldek, a levelei barnás vagy barna színezetűek és már elég idősek.

Ez a különleges, furcsa virág, illetve bimbós zöldség az étkezést ünnepélyesebbé és eredetibbé teszi, miközben nem is sejtjük, hogy a természet nagy aktivitású gyógyszerét is fogyasztjuk!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]